zaterdag 22 februari 2014

" Uitstap naar het carnavalsmuseum"

Het is bijna zover, de 86ste carnaval in Aalst komt eraan. Omdat wij ons in het midden van dé carnavalsstad bevinden, mocht een bezoekje aan dit museum zeker niet ontbreken. Heel wat kindjes kennen carnaval wel, maar voor de meesten is dit de stoet en de kermis. Om meer te weten te komen  over carnaval gingen we dus op ontdekkingstocht in het carnavalsmuseum.

Carnaval, een feest dat 3 dagen duurt, van zondag tot dinsdag. Vele carnavalgroepen werken een thema uit. Ze zetten iemand of een gebeurtenis in de kijker op een grappige manier. Hierbij wordt enige overdrijving zeker niet uit de weg gegaan :-). De praalwagens, de kostuums, de liedjes, radio 'Ajoin', de popverbranding, de kermis, en nog zo veel meer... dit is CARNAVAL


Zo zag een kostuum van de Gilles er vroeger uit.

Enkele voorbeelden van de affiches  van heel lang geleden.


De kinderen konden bekijken hoe de mensen vroeger carnaval vierden, heel opmerkelijk vonden ze ook dat het beeld toen 'zwart-wit' was.


De ajuinboer van Aalst --> Aalstenaars worden ook de 'ajuinen' genoemd.



Hier zien we de affiches in een 'moderner kleedje', op papier, niet meer op doek.


Hier konden we de affiches bekijken van de voorbij 20 jaar. 

Enkele foto's uit de 'oude doos'. Elk jaar opnieuw  trekken 'de reuzen' en 'het Ros Balatum' door de straten van Aalst, een traditie die in ere wordt gehouden.




De winnende affiche van dit jaar.

Enkele knutselwerkjes van praalwagens. De kleuren van Aalst 'wit, geel, rood' vinden we er steeds in terug.




De kostuums van de Gilles nu. Enkele typische kenmerken:  ze lopen op houten klompen, hebben belletjes aan hun kledij, gooien appelsienen en ze dansen elk jaar met carnaval de 'bezemdans'



Keizer Kamiel mag natuurlijk niet ontbreken.

Elk jaar wordt er een prins gekozen. Tijdens carnaval is het niet enkel de burgemeester, maar vooral de prins die  3 dagen lang 'de baas' van de stad is. 2 jaar geleden werd er zelfs 'een prinses' verkozen. Dit jaar is prins Werner verkozen.
 

Toen werd het even héél spannend. We mochten door de donkere kamer wandelen waar griezelige poppen hingen.


De 'voil janet' is natuurlijk ook heel typisch voor Carnaval. Zij stappen door de straten van Aalst op dinsdag, de laatste dag van carnaval. Typisch voor een 'echte voil janet': de hoed (lichtkap), een vogelkooi, vrouwenondergoed, de 'sjakosj', iets dat stinkt ( stinkende kaas, een drol, ...) en de kinderwagen.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten